Komentar tržišta - travanj 2018.

Informirajte se o događajima na tržištima kapitala i novca u proteklom mjesecu, te njihovom utjecaju na fondove pod upravljanjem PBZ Investa.
PBZ Novčani fond 
PBZ Novčani fond je u travnju upravljao ročnošću depozita kod najvećih banaka u Republici Hrvatskoj te ulagao u trezorske zapise i obveznice Republike Hrvatske kratke duracije. Duracija PBZ Novčanog fonda je krajem mjeseca bila 0,24. 
Tijekom proteklog mjeseca nastavio se trend obilne kunske likvidnosti u sustavu (cca 28 milijardi kuna) te rekordno niskih kamatnih stopa na depozite. 
U travnju je održana samo jedna aukcija trezorskih zapisa Ministarstva financija na kojoj su prihvaćene sve pristigle ponude uz nepromijenjen prinos 0,09%. Na redovitim tjednim obrnutim aukcijama HNB-a nije bilo interesa banaka za dodatnom likvidnošću. U narednom mjesecu očekujemo zadržavanje kamatnih stopa na novčanom tržištu na izrazito niskim razinama.

PBZ Euro novčani fond
PBZ Euro novčani fond je u travnju upravljao ročnošću depozita kod najvećih banaka u Republici Hrvatskoj uz ulaganja u trezorske zapise i obveznice Republike Hrvatske kratke duracije. Duracija PBZ Euro novčanog fonda je krajem mjeseca bila 0,21. 
Krajem travnja na sjednici ECB-a, prema očekivanjima, referentna kamatna stopa na euro ostala je nepromijenjena (glavna stopa refinanciranja 0,00%, stopa depozita –0,40%, granična stopa kreditiranja 0,25%). Osim nepromijenjenog referentnog kamatnjaka nije bilo promjene niti u službenoj retorici o smjernicama monetarne politike. Očekujemo da će dinamika i opseg ekspanzivne monetarne politike ECB-a u narednom razdoblju ovisiti prvenstveno o očekivanom kretanju inflacije. Kamatne stope na euro trebale bi se zadržati na postojećim minimalnim razinama i u svibnju. 

PBZ Dollar fond
PBZ Dollar fond je u travnju ostvario rast uz prinos 0,12% (na godišnjoj razini 1,38%) upravljanjem ročnošću depozita kod najvećih banaka u Republici Hrvatskoj uz ulaganja u trezorske zapise Sjedinjenih Američkih Država. Duracija PBZ Dollar fonda je krajem mjeseca bila 0,02.
Referentna kamatna stopa na dolar nalazi se u rasponu 1,50%-1,75%. Na idućoj sjednici u svibnju ne očekuje se promjena referentnog kamatnjaka dok se na sjednici u lipnju uz 100% vjerojatnost očekuje podizanje kamatne stope. Kamatne stope na dolarski depozit u svibnju bi mogle blago porasti duž cijele krivulje.

PBZ Short term bond fond
PBZ Short term bond fond je u travnju porastao 0,06%. I ovaj mjesec promet na obvezničkom tržištu je bio niži nego u prethodnom tj. da budemo precizniji najniži je u proteklih šest mjeseci, a iznosio je nešto manje od 900 milijuna HRK. Početkom srpnja dospijevaju dvije obveznice izdane od strane RH, jedna na stranom Eurobond tržištu u iznosu 750 milijuna EUR te druga na domaćem u iznosu 6 milijardi HRK. Za očekivati su skora nova izdanja od strane Ministarstva financija kako bi refinancirali postojeća, što bi trebalo donijeti dodatnu likvidnost i potencijalno živahnije domaće trgovanje. Najlikvidnije obvezničko izdanje bila je obveznica u valutnoj klauzuli koja dospijeva za 6 godina uz prinos od 1,55%. Modificirana duracija fonda u travnju iznosi 1,86 dok je udio slobodnih novčanih sredstava 22%.  

PBZ Bond fond
PBZ Bond fond je u travnju dobio na vrijednosti 0,21%. Rast vrijednosti fonda rezultat je rasta domaćeg obvezničkog tržišta koje se odražava kroz rast Crobistr indeksa. Globalna obveznička tržišta bila su pod trendom rasta prinosa i pada cijena, što se posebice primijetilo na američkim obveznicama koje su probile psihološku granicu od 3% krajem travnja, prvi put u posljednje 4 godine, dok je prinos ipak koncem mjeseca završio na nešto nižih 2,95%. Najveći doprinos rastu vrijednosti fonda imala je kunska obveznica RH dospijeća 2026. godine, te s nešto manjim doprinosom kunska obveznica RH dospijeća 2023. godine.  Modificirana duracija fonda u travnju iznosi 3,45 dok je udio slobodnih novčanih sredstava 7,5%.

PBZ Conservative 10 fond
PBZ Conservative 10 fond je u travnju porastao 0,31% čime je prinos od početka godine povećan na 1,46%, a obveznička komponenta fonda ostvarila je pozitivan doprinos. Za pozitivan doprinos obvezničke komponente fonda ponajviše su zaslužne kunske obveznice Republike Hrvatske dospijeća 2023. te 2026. godine. Modificirana duracija fonda u travnju iznosi 3,36.
Dionička komponenta ostvarila je pozitivan doprinos uslijed rasta cijena dionica na njemačkom tržištu. Dax  indeks je tako u travnju porastao 4,26%, no još uvijek nije dosegao razinu s početka godine. Pozitivnu izvedbu na mjesečnoj razini zabilježili su svi sektori, a najveći doprinos imali su zdravstveni sektor te sektori financija i informacijske tehnologije. Izloženost fonda njemačkom dioničkom tržištu u travnju kretala se na razini od 2,5%.

PBZ International Multi Asset fond
PBZ International Multi Asset fond u travnju je porastao 0,39%. Dionička tržišta bila su pozitivna što je ostvarilo pozitivan doprinos kroz fondove direktno izložene dioničkim tržištima, fondove s fleksibilnim strategija te mješovite fondove. Obveznička komponenta ostvarila je negativan doprinos. Izloženost dioničkoj komponenti se kretala na razini oko 15% i najvećim dijelom je čine razvijena tržišta i to europska i američka, a manjim dijelom tržišta u razvoju. 

PBZ Flexible 30 fond
PBZ Flexible 30 fond je u travnju ostvario rast od 0,71% zahvaljujući pozitivnoj izvedbi dioničkih tržišta. Europska dionička tržišta mjerena indeksom Euro Stoxx 50 rasla su više od 5%, čime su nadmašila rast američkog tržišta mjerenog indeksom S&P 500, koji je porastao 0,3%. Jačanje američkog dolara od 2% prema euru imalo je pozitivan utjecaj na prinos fonda. Izloženost fonda dioničkom tržištu smanjena je u odnosu na ožujak i kretala se na razini 15,8%, od čega europskom 3,8% i američkom 12%. Obveznička komponenta bila je negativna pod pritiskom pada cijena obveznica zemalja u razvoju. Izloženost svjetskom obvezničkom tržištu povećana je u odnosu na prethodni mjesec i kretala se na razini oko 55%, dok se izloženost domaćem obvezničkom tržištu kretala na razini oko 19%. 

PBZ Global fond
PBZ Global fond je u travnju ostvario rast od 1,51% čime je prinos od početka godine ponovo pozitivan i iznosi 0,14%. Obveznički dio portfelja ostvario je blagi pozitivan doprinos. Ostvareni obveznički prinos rezultat je ponajviše doprinosa kunske obveznice RH dospijeća 2026. godine. Modificirana duracija fonda u travnju iznosi 1,94.
Pozitivna doprinos najvećim dijelom dolazi od dioničke komponente. Globalna dionička tržišta bila su pod utjecajem geopolitičkih tenzija oko trgovinskog rata između SAD-a i Kine čemu treba dodati i eskalaciju napetosti između SAD-a i Rusije oko situacije u Siriji što je utjecalo na rast cijene nafte. Kako je mjesec prolazio napetost je popuštala, investitori su fokus prebacivali na poslovne rezultate američkih kompanija za prvo tromjesečje. Iako sezona objave još traje, podaci pokazuju rast zarada koji nadmašuje očekivanja analitičara, što je pozitivno utjecalo na kretanje cijena dionica. Kombinacija rasta cijene nafte, dobrih poslovnih rezultata i prve procjene gospodarskog rasta SAD-a u prvom tromjesečju od 2,3% na godišnjoj razini, ponovo je potaknula očekivanja o ubrzanoj inflaciji te bržem zatezanju monetarne politike. To je podiglo prinos 10-godišnje američke državne obveznice nakratko iznad 3%. Prinos se ubrzo vratio ispod 3%, a dolar je ojačao prema euru na razinu 1,20, odnosno za 2% na mjesečnoj razini. Unatoč dobrim poslovnim rezultatima, američko tržište je zabilježilo najmanji rast među razvijenim tržištima (S&P 500 +0,3%). Europska dionička tržišta najviše su porasla u travnju (MSCI Europe +4%), a slijedi japansko (MSCI Japan +3,6%). Tržišta u razvoju zabilježila su negativan prinos. Izloženost fonda prema dioničkom segmentu tijekom mjeseca je držana iznad benchmarka kroz izloženost prema europskim dioničkim tržištima.

PBZ Equity fond
Cijena udjela PBZ Equity fonda u travnju je porasla za 0,77%. Najveći doprinos tom rastu dolazi iz portfelja slovenskih dionica. Slovenski SBITOP indeks u travnju je ojačao za 2,97%, a najveći porast unutar SBITOP indeksa realizirale su dionice Gorenja i Cinkarne Celje. Većina slovenskih kompanija je objavila rezultate poslovanja za 2017. godinu, a ti su rezultati potvrdili snažan rast dobiti kompanija. Isto tako počela je i sezona objave prijedloga o isplatama dividendi, gdje je većina slovenskih kompanija opravdala očekivanja investitora. Najveće iznenađenje bila je objava prijedloga dividende Cinkarne Celje, gdje je Uprava kompanije potaknuta visokim rastom zarade u 2017. godini predložila isplatu dividende u iznosu od 26,52 EUR po dionici što daje dividendni prinos veći od 11%. U Sloveniji će se ponoviti referendum za drugi kolosijek željezničke pruge na relaciji Divača-Koper, koji je od vitalne važnosti za dugoročni rast Luke Koper. Referendum je zakazan za 13. svibnja 2018. godine. Na prvom referendumu, održanom 24. rujna 2017. godine, birači su glasovali za gradnju i popratno zakonodavstvo, ali je tu odluku sud kasnije poništio. S obzirom na trenutno stanje anketa, čini se da su pristalice drugog željezničkog kolosijeka još jači nego u rujnu 2017. godine (oko 58%), ali problem bi mogla biti mala izlaznost birača, a to bi moglo odgoditi početak projekta za dodatnih šest mjeseci. Domaće tržište dionica također je imalo pozitivan doprinos prinosu PBZ Equity fonda u travnju. Tako je CROBEX indeks u tom periodu zabilježio rast od 0,26%. Najveći rast unutar CROBEX indeksa ostvarile su dionice Podravke d.d. (+11,15%). Investitori su više nego očito bili zadovoljni izvješćem Podravke o većoj operativnoj dobiti u prvom tromjesečju ove godine. Adris Grupa je objavila prijedlog za isplatu dividende za 2017. godinu u iznosu od 17,5 kuna, što je blagi porast u odnosu na prošlogodišnju isplaćenu dividendu. U Hrvatskoj je za uskrsni vikend od 30. ožujka do 2. travnja, bilo nešto manje turista nego u vrijeme uskrsnog vikenda lani, ali to nije narušilo odlične turističke rezultate u samom ožujku, koji je završio s otprilike 30% boljim rezultatima nego lani, a prva tri ovogodišnja mjeseca s 20% više turista i noćenja. Manji pad realiziralo je rumunjsko dioničko tržište. Tako je dionički indeks burze u Bukureštu (BET Indeks) oslabio za samo 0,01%. Većina dionica iz sastava BET indeksa izgubila je na vrijednosti, dok je dionica OMV Petrom-a uspjela realizirati dobitak od čak 7,70%. Značajan porast cijene dionice OMV Petrom-a bio je potaknut jačanjem cijene sirove nafte u zadnjem periodu. Najveći pad među regionalnim dioničkim tržištima realiziran je na tržištu kapitala u Srbiji. Tako je lokalni BELEX15 indeks oslabio za 0,57%, a unutar indeksa najveći pad zabilježile su dionice Sojeprotein (-19,54%). BELEX15 tako nastavlja padajući trend i u travnju, te mu je to već treći mjesec minusa zaredom. Najviše se trgovalo dionicama Komercijalne banke, koja je zabilježila promet od 433 milijuna dinara, dok je cijena porasla za samo 0,44%. U travnju je Komercijalna banka održala glavnu skupštinu dioničara na kojoj je usvojena odluka o isplati dividende vlasnicima redovnih dionica u iznosu od 150 dinara što daje dividendni prinos od 8,3%.
Mi smo u travnju povećali izloženost dioničkom tržištu u Rumunjskoj, dok ostalih značajnijih promjena nije bilo.